de Indonesische Keuken
De Indonesische keuken kent een grote verscheidenheid aan smaken. Dit komt mede doordat het land meer dan 6000 bevolkte eilanden heeft, die vervolgens over een enorm gebied verspreid zijn. Daarnaast hebben vele culturele en buitenlandse invloeden ervoor gezorgd, dat er grote regionale verschillen zijn ontstaan in Indonesische.
Door de eeuwen heen, raakte Indonesië als gevolg van de locatie en haar natuurlijke rijkdommen meer en meer betrokken bij de internationale handel. Oorspronkelijke kooktechnieken en ingrediënten werden aanhoudend beïnvloed vanuit India, het Midden-Oosten, China en Europa.
Spaanse en Portugese handelaren brachten nieuwe landbouwproducten naar Indonesië, zelfs voordat de Hollanders het grootste deel van de archipel koloniseerden.
De Molukken, die bekend stonden als de ‘Kruiden Eilanden’, zorgden voor de introductie van kenmerkende kruiden, zoals kruidnagel en nootmuskaat in de Indonesische keuken. Sommige populaire Indonesische gerechten zoals Nasi Goreng, Bami Goreng en Satés worden tegenwoordig als Indonesische gerechten beschouwd, maar toch komen ze oorspronkelijk niet uit Indonesië. Nasi en Mie komen oorspronkelijk uit China en Satés kon je bijna overal vinden.
De Sumatraanse keuken met haar pittige vleescurries en groenten zoals Gulai en Kari kennen invloeden vanuit het Midden-Oosten en India. Rendang is wellicht een van de bekendste gerechten uit de “Padang Keuken” (Sumatra). Saté Pedang en Asam Pedas (pittig zuur) zijn andere kenmerkende gerechten uit West Java, die je tegenwoordig door heel Indonesië tegenkomt.
De Javaanse keuken heeft een meer inheemse oorsprong. Hoe verder je naar het oosten van Indonesië gaat, hoe meer de smaak beïnvloed wordt door de gebieden als Polynesië en Melanesië. Elementen van de Chinese keuken vind je echter overal terug. Zo zijn Bakmi (noodels), Bakso (vlees- of visballetjes) en Loempia’s volledig in de Indonesische keuken opgenomen.
Er zijn ook verschillende gerechten die hun oorsprong in Indonesië hebben, maar tegenwoordig in geheel Azië terug te vinden zijn. Denk hierbij aan Rendang Sapi (beef gesmoord in kokosnootmelk) en verschillende Sambals. Tempeh, een cake gemaakt van gefermenteerde sojabonen uit Java, wordt inmiddels ook overal gegeten.
Het is duidelijk dat de vele internationale- en culturele invloeden een impact hebben gehad op de stijl en smaak van Indonesische gerechten. Bij Sally’s Kitchen willen we daar graag aandacht aan geven en willen wij u kennis laten maken met de meest geliefde gerechten en smaken uit Indonesië.
Sally’s Team wenst u Selamat Makan!
(kijk ook eens op: Indonesie.nl)